Warsztaty kulinarne

Dnia 13.12.2016r. w naszej szkole odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne, których organizatorami było Śląsko-Jurajskie Stowarzyszenie Kulinarne. Zorganizowane warsztaty pozwoliły nam poczuć magię zbliżających się świąt, a także uświadomiły dzieciom, że warto piec pierniczki nie tylko dla ich smaku, ale także dla podtrzymania tej pięknej tradycji. Każde dziecko pod opieką nauczycieli i rodziców dostało kawałek ciasta, które zgodnie z tradycją zostało przez kucharzy wcześniej przygotowane, a z którego powstawały słodkie pierniczki. Uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki mogły samodzielnie wykonać pierniki wycinając
z ciasta wybranymi przez siebie formami świątecznymi. Upieczone pierniczki dekorowały mając do dyspozycji mnóstwo jadalnych ozdób i kolorowe lukry.

Akcja wspólnego pieczenia pierników trwała w szkole kilka godzin. Tego dnia nasza szkoła zamieniła się w prawdziwą fabrykę pierników. Od godziny 8.00 rozpoczęto prace cukiernicze. Kolejno do szkolnej stołówki przychodzili uczniowie poszczególnych klas. Upieczone przez uczniów pierniki miały czekać na Wigilię szkolną oraz kiermasz świąteczny. Nie obyło się jednak bez zjedzenia choćby jednego gdyż wspaniałe pierniczki swoim wyglądem i smakiem nęciły wszystkich. W całej szkole unosił się korzenny zapach przywołujący wśród zebranych – zarówno dzieci, jak i dorosłych – najmilsze wspomnienia świąteczne.

Pieczenie pierniczków sprawiło naszym uczniom wielką radość, a jednocześnie w sposób miły i praktyczny utrwaliło tradycje Świąt Bożego Narodzenia.

Serdeczne podziękowanie kierujemy w stronę kucharzy Pawła Wójcika i Macieja Musiała za zorganizowanie warsztatów, Pani Katarzynie Wójcik za koordynacje, a rodzicom i nauczycielom za pomoc w ich realizacji.